* FREE SHIPPING FROM € 50,- (NL) * ORDER BEFORE 17.00, SHIPPED TODAY * NOT SATISFIED, 100% MONEY BACK GUARANTEE * 6 MONTH GUARANTEE * 6 MONTH GUARANTEE

Shopping cart

Your cart is currently empty

Fabrieksdiamanten

 • Posted on
 • By Laetitia Ruchtie
 • 0
Fabrieksdiamanten

Wat is een lab grown diamant? Is dat een echte diamant?

Lab grown diamanten

Het is 22 juni 2023 en de Indiase minister-president Narendra Modi bezoekt de bewoners van het Witte Huis om de banden met Amerika aan te halen. Dit kan natuurlijk niet zonder de nodige geschenken. Hij heeft er dan ook verschillende bij zich. Voor zowel de president Joe Biden als de first lady Jill Biden. Echter voor dit blog is maar één van deze geschenken interessant: de 7,5 crt lab grown diamant, geproduceerd in Surat, Gujarat, India.1

 

Keuze voor lab grown diamant

Waarom een lab grown diamant? Je zou denken dat een natuurlijke diamant meer voor de hand ligt. Helemaal als je weet dat veel mooie natuurlijke diamanten hun herkomst in India hebben. Maar het is een politiek bezoek en daar horen geschenken bij die belangrijk zijn voor het land om te promoten.

 

India werkt hard om wereldleider China van de troon te stoten als producent van synthetische diamanten (ze hebben nog wel even te gaan, maar toch). Met dit cadeau krijgt de Indiase lab grown diamant een heel zichtbaar wereldpodium en ze hebben zelfs over het gewicht van deze diamant goed nagedacht. Voor India was het thema 75 jaar vrijheid en inzet in duurzame internationale relaties, en daar hoort een 7,5 crt synthetische diamant bij.2

 

De wereld kijkt toe als de first lady het geschenk overhandigd wordt en menig vrouw wil wel even in haar schoenen staan. En dat is nu net de bedoeling want met het aanbieden van deze lab grown diamant wil India laten zien dat de schitterende diamanten steeds meer binnen handbereik komen. En dan niet meteen een 7,5 crt lab grown diamant maar menig vrouw zal ook gaan stralen bij een 1 crt diamant en waarschijnlijk zal het haar niet eens uitmaken als dat een lab grown diamant is.

 

Media aandacht

Verschillende media, wereldwijd, schonken aandacht aan dit gebeuren en dat ze uitgebreid geïnformeerd zijn, is duidelijk. In menig artikel lees je waarom je als consument voor een laboratorium-gegroeide diamant zou moeten kiezen, met als de belangrijkste claims:

- prijs
- kleinere carbon footprint en
- ‘conflict vrij’.

 

De lab grown diamant van Jill Biden produceerde een uitstoot van 0,028 gram CO2 per karaat diamant. Dit is 100.000x minder uitstoot per karaat dan de productie van een natuurlijke diamant.1

 

Maar wat is een lab grown diamant?

De naam zegt het eigenlijk al, het is een door mensen gemaakte diamant, in een fabriek. Diamant bestaat voornamelijk uit koolstof (C) en je zou denken, dat is eenvoudig na te maken. De realiteit ligt echter anders. Pas in 1955 kondigt General Electric Corp. aan dat ze de eerste synthetische industriële diamant hebben gemaakt. En het zou nog jaren duren, voordat de eerste fabrieksdiamant een acceptabele edelsteenkwaliteit heeft (pas in 1970) en weer 20 jaar later, in 1990, verschijnt de eerste fabrieksdiamant of lab grown diamant in juwelen.

 

Productiemethodes

Er zijn twee methodes om een synthetische of lab grown diamant te produceren. De High Pressure High Temperature (HPHT) en Chemical Vapor Deposition (CVD) procedures.

 

De HPHT-methode is de oudste procedure. Simpel gezegd worden met deze methode de druk en temperatuur condities waaronder natuurlijke diamant in de mantel van de aarde wordt gevormd, nagebootst. Het gaat om hoge temperaturen (1300-1600°C) en druk (5-6 GPa).

 

Het CVD-proces is een hele andere methode. Bij dit proces worden van natuurlijke diamant dunne plakjes afgesneden en in een apparaat, een zogenaamde groeikamer, gelegd. In deze groeikamer komt met behulp van een soort microwave straal een koolstofrijk gas vrij, de vrijkomende koolstofatomen vormen op de diamantplakjes een lab grown diamant. 

 

Het nut van fabrieksdiamanten

Diamant is het hardste materiaal en heeft hierdoor veel gebruiksdoeleinden en ondanks de prijs is de vraag groot. Voorbeelden waarvoor diamant gebruikt kan worden, zijn:

 1. Snijden, slijpen, polijsten en boren. Diamantpoeder wordt gebruikt om diamant te slijpen.
  2. Medische apparatuur
  3. Diamantpoeder voor luxe huidproducten
  4. Door de hoge warmtegeleiding is diamant geliefd bij techgiganten
  5. Juwelen

  

India het land van de diamant

Momenteel wordt 90% van alle diamanten, natuurlijk en synthetisch, bewerkt in India.3 Dit betekent dat een groot deel van de diamanten die wereldwijd gemijnd of geproduceerd worden via Indiase slijperijen uiteindelijk bij de consument terechtkomen.

 

Voor industrieel gebruik is kleur en zuiverheid van de synthetische diamant ondergeschikt, in tegenstelling tot het gebruik van (lab grown) diamanten in consumentenproducten. Kleur en zuiverheid van diamanten, natuurlijk of synthetisch, zijn in deze branche medebepalend voor de prijs. Dit zorgt ervoor dat producenten continue bezig zijn om hun product in gewicht, kleur en zuiverheid te verbeteren.

 

Karaat (crt)

- De meeste >10 crt zijn CVD synthetische diamanten (ca. 87,9%)
- >10 crt HPHT synthetische diamanten maken maar ca. 1% van het totaal uit
- De overblijvende 11% is niet te herleiden naar CVD of HPHT.4

 

Natuurlijke diamanten met een vergelijkbaar gewicht en kwaliteit zijn overigens uiterst zeldzaam.

 

Tijdens het schrijven van dit artikel, zomer 2023, maakt het Indiase Ethereal Green Diamonds bekend dat ze de grootste lab grown diamant tot nu toe geproduceerd hebben:

 

The Shiphra

- 50,25 crt LGD,

- emerald cut (22.95 x 18.45 x 11.57 mm)

- G kleur

- VS2 zuiverheid (kleine insluitsels met de loep zichtbaar).5

 

Om een gevoel te krijgen dat de ontwikkelingen echt heel snel gaan: in april 2022 was de grootste CVD synthetische diamant nog 16,41 crt.4 Kunnen we over een jaar een synthetische of lab grown diamant verwachten van meer dan 60-70 crt?

 

Welke diamant kies jij?

De verwachting is dat natuurlijke diamanten zeldzamer gaan worden, wat tot prijsverhogingen kan leiden. Fabrieksdiamanten zijn afhankelijk van het aantal fabrieken dat gebouwd wordt, en deze groei gaat door. Hierdoor zullen producenten in staat zijn om steeds grotere diamanten met een hoge zuiverheid en topkleur te produceren. Dit betekent dat er een overvloed komt aan lab grown diamanten, wat waarschijnlijk de prijs gaat drukken.

 

Greenwashing

Veel fabrieksdiamanten claimen dat ze een groene footprint hebben, maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Ondanks dat de fabrikanten claimen dat ze groen zijn en geen schade aan de natuur brengen, leiden ze de aandacht af van het feit dat er heel veel energie nodig is om deze diamanten te produceren en wat natuur en landschap betreft, ook deze fabrieken moeten ergens gebouwd worden.

 

Bronnen:

1 Artikel first lady Jill Biden uit Time by Anna Gordon 23-6-23

2  JCK online, Rob Bates 22 juni 2023

3 Lab-Grown, juni 2023 Michelle Graff voor National Jeweler

4 The Gem Academy – Julia Griffith Industry Standards part 1 and 2

5 Rapaport, 4 juni 2023 Joshu Freedman

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »