* GRATIS VERZENDING VANAF € 50,- (NL) * VOOR 17.00 UUR BESTELD, DEZELFDE DAG VERZONDEN * NIET GOED, GELD TERUG GARANTIE * 6 MAANDEN GARANTIE

Winkelwagen

Je winkelwagen is momenteel leeg

Edelsteenkundige aan het werk

De edelsteenmijnen van Sri Lanka


Het mooie Sri Lanka. Naast rondreizen was het voor mij heel erg spannend om voor het eerst naar een kleine mijnoperatie te gaan. Tijdens mijn studie bij het Gemological Institute of America kwam dit geregeld aan de orde. En nu ben ik het eindelijk zelf gaan bekijken wat de edelstenen van Sri Lanka zijn. Sri Lanka is een land dat rijk is aan vele soorten edelstenen. Zoals bijvoorbeeld saffier. In Nederland kennen we de blauwe saffier. Maar in Sri Lanka vind je ze ook in kleuren als geel, groen, oranje en roze. Tijd voor een bezoek aan de mijn waar deze saffieren gevonden worden.

 

Edelstenen Sri Lanka

Het uitgebreide scala aan edelstenen zoals saffier, robijn, granaat, beryl, toermalijn en topaas komt uit de bergen via ondergrondse rivieren mee met het gravel of slib. Sri Lanka’s edelsteen houdende gravel is een van de meest rijke gravel ter wereld. Als het gravel naar boven wordt gehaald, komt het op een grote hoop te liggen. Als je die ziet kun je je niet voorstellen dat er allemaal bijzondere edelstenen in zitten. Helaas werd er op het moment dat wij bij de mijn waren geen gravel gewassen. Dit gebeurt pas als de eigenaar of de baas aanwezig is zodat hij er op toe kan zien dat waardevolle edelstenen niet verdwijnen.

Tijdens mijn bezoek probeerden de heren natuurlijk wel hun vondsten te verkopen. Maar daar liet ik mij niet toe verleiden. Want één belangrijke regel heb ik tijdens mijn studie in ieder geval goed in mijn oren geknoopt. Hoe dichter je bij de mijn komt, hoe groter de kans is dat je opgelicht wordt. En ondanks mijn studie edelsteenkundige (gemologist) blijf ik alert en kritisch als ik iets koop.

Na het bezoeken van de edelstenenmijn kan het natuurlijk niet uitblijven dat ik op zoek ga naar saffieren. En wel de roze saffier. En hopelijk komt ik dan ook de mooie roze oranje saffier ook wel de padparadscha genoemd tegen. In Nederland kom je zowel de roze saffier als de padparadscha niet vaak tegen. Zelfs in Sri Lanka is het even zoeken naar deze mooie, zeldzame saffier. Bij de verschillende handelaren kom ik prachtige blauwe en roze saffieren tegen. Maar nog niet die mooie padparadscha waar ik naar op zoek ben.

 

Edelsteenkundige aan het werk

Thuis ben ik gewend om edelstenen door een microscoop te bekijken, in Sri Lanka heb ik alleen mijn loep doen. Dat is even wennen. Ook omdat ik me helemaal kan verliezen als ik in een edelsteen kijk. Maar de gedachte dat ik niet vaak in de gelegenheid ben om zoveel mooie saffieren te zien, vraag ik de handelaar  alles uit de kast te trekken. Alle kleuren saffieren komen onder mijn loep te liggen en uiteindelijk ook de padparadscha. Het is een droom die uitkomt om in zo’n korte tijd zoveel mooie edelstenen te zien.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »