* FREE SHIPPING FROM € 50,- (NL) * ORDER BEFORE 17.00, SHIPPED TODAY * NOT SATISFIED, 100% MONEY BACK GUARANTEE * 6 MONTH GUARANTEE * 6 MONTH GUARANTEE

Shopping cart

Your cart is currently empty

Royalty: kroningskroon Camilla

Royalty: kroningskroon Camilla

Queen Camilla en de kroningskroon van koningin Mary

Een kroon voor koningin Camilla

De kroning van de Queen consort is in het Britse koninkrijk een bijzondere en historische aangelegenheid, maar niet uniek. Gelukkig want dat betekent dat de aanstaande koningin kan kiezen uit de al aanwezige kroningskronen of zelfs een speciale kroon kan laten maken voor deze historische dag.

 

Koningin Camilla heeft haar oog laten vallen op de kroningskroon van koningin Mary. Maar welke kroon is dat en wat is het verhaal achter dit koninklijk juweeltje?

 

Kroon koningin Mary

De kroningskroon voor Camilla heeft al ruim een eeuw geschiedenis achter de rug. Het verhaal van deze bijzondere hoofdtooi begint in 1910 als de voorbereidingen van de kroning van het toenmalige koningspaar in volle gang zijn. Koningin Mary is op zoek naar een kroon voor dit historische moment op 22 juni 1911.

 

De hulp van juwelenhuis Garrard & Co wordt ingeroepen en de designers ontwerpen een bijzondere kroon geïnspireerd op de nieuwe Art Deco stijl. Als eye-catcher wordt de mooie Koh-i-Noor diamant uit de kroon van koningin Alexandra gehaald en geplaatst in de kroon voor koningin Mary. Ze is heel blij met het mooie kroonjuweel en haar wens is dan ook dat dit de kroningskroon wordt voor volgende Queens consort.

 

 

Haar wens gaat nu eindelijk in vervulling, wel met de nodige aanpassingen. De kroon wordt passend gemaakt zodat het goed op haar hoofd blijft zitten. Ook wil Camilla haar liefde voor koningin Elizabeth tonen. Het is dan niet geheel verwonderlijk dat ze Granny’s chips, Cullinan III en IV, laat terugplaatsen in deze kroon. Camilla’s persoonlijke toevoeging is dat ze ook de Cullinan V in de kroon laat zetten. Deze zal waarschijnlijk op de plaats van de Koh-I-Noor komen. Naast het plaatsen van de diamanten worden 4 van de 8 halve bogen uit de kroon verwijderd, op deze manier zal de kroon een meer eigentijds beeld krijgen.

 

De Cullinan diamant

Maar wat maakt de Cullinan diamant nu zo beroemd. De 9 diamanten zijn geslepen uit de grootste ruwe diamant die ooit gevonden is. Met 3.106 karaat (621,2 gram) is het een hand vullende ruwe diamant.

 

In 1905 is de steen in de Premiermijn, Zuid-Afrika, door Frederick Wells gevonden. Je kunt je voorstellen dat de eigenaar van de mijn, Sir Thomas Cullinan, zijn eigen naam aan de grootste diamant heeft gegeven.

 

Uiteindelijk is de mooie ruwe diamant geschonken aan Koning Edward VII.

 

De diamantslijper Joseph Asscher

Een grote ruwe diamant is natuurlijk fantastisch maar je hebt er meer aan als deze ook geslepen wordt. Joseph Asscher een gerenommeerde diamantslijper uit Amsterdam wordt dan ook gevraagd om deze bijzondere diamant te slijpen. Een ere-opdracht voor de firma Asscher maar natuurlijk ook super spannend. Je kunt je voorstellen dat Joseph Asscher de tijd heeft genomen om de ruwe steen te onderzoeken voordat hij deze is gaan bewerken.

 

Nadat Joseph Asscher de ruwe steen met succes had gekloofd, ontstonden er 9 grote en 96 kleine diamanten. De grootste diamant, de Great Star of Africa, oftewel de Cullinan 1 (530 ct) is verwerkt in de scepter van de Britse koning en de Cullinan II (317 ct) kreeg een ereplaats in de staatskroon. Het resultaat mag er wezen. De ‘splinters’, zoals Koningin Elizabeth ze heeft genoemd, zijn gezet in twee verschillende broches. En ook deze diamanten, de Cullinan III, IV en V worden in de kroon van koningin Camilla gezet. 6 mei wordt een bijzonder en historisch moment waar 5 Cullinan diamanten een erepodium krijgen op de hoofden en in de scepter van de Britse koning en de koningin. Ik kan niet wachten om de stenen zien te schitteren.

 

Cullinan I t/m V

 

Cullinan I is 530 ct is geplaatst in de scepter

Cullinan II is 317 ct zit in de staatskroon van koning Charles

Cullinan III is 94,4 ct en Cullinan IV is 63,6 ct deze zitten in de broche Granny’s chips

Cullinan V 18,4 ct zit in een hartvormige broche.

 

 

Bron:

Cullinan III en IV The Court Jeweller 2018 

Cullinan V: RCT UK collection

Wikipedia

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »